The Other Side of the Fear is the Freedom

Afbeelding 'O outri lado do medo é a liberdade' van jonycunha onder Attribution-ShareAlike2.0 Generic licentie

Ot van Daalen

22 juli 2010 15:24
Door Ot van Daalen

Netneutraliteit

T-Mobile wil websites laten betalen voor doorgifte

Amsterdam 22 juli 2010 – Deutsche Telekom en haar dochterbedrijf T-Mobile willen aanbieders zoals Google geld laten betalen voor toegang tot hun netwerk. Deutsche Telekom misbruikt zo haar positie als doorgeefluik van het internet en tast daarmee een open internet aan. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom roept de Nederlandse regering op om providers te verbieden in te grijpen in het internetverkeer van hun gebruikers.

In een interview in het Duitse Manager Magazin zegt Deutsche Telekom topman Obermann dat hij nieuwe betaalmodellen wil ontwikkelen voor mobiel internet. Hij wil onder meer dienstaanbieders, zoals Google en Apple, laten betalen voor doorgifte. Dat betekent echter dat gebruikers dubbel zullen betalen: Google zal die kosten (bijvoorbeeld via extra reclame) immers weer doorberekenen aan internetgebruikers, die al hebben betaald voor internettoegang.

De stap van Deutsche Telekom tast de openheid van internet aan en is slecht voor innovatie. Providers moeten juist alle diensten doorgeven, en niet onderscheid maken tussen verchillende aanbieders. Ot van Daalen: “Providers zijn de poortwachters van het internet. Zij mogen niet bepalen welke websites of diensten wij kunnen bezoeken. Deutsche Telekom laat hierdoor zien dat zij zich die rol wel wil aanmeten. De Nederlandse overheid moet ingrijpen en dat verbieden.”

Bits of Freedom voert campagne voor netneutraliteit. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Update 22/07/10: Uitgelegd op welke manier Google dit soort kosten zou kunnen doorberekenen, naar aanleiding van reactie Debora hieronder.

Afbeelding van kevinspencer, “To the Internets”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

14 reacties

laat een bericht achter

Peter Jansen schreef:

telecom providers zijn als tuinders: Ze klagen steen en been dat ze niets verdienen maar bouwen ondertussen volgens een strak schema door aan nieuwe kantoren, buisness winkels, internetpagina’s en zo voort. Kortom;…Niemand werkt voor niets en hoewel alle telecom bedrijven beweren verlies te hebben geleden gelukkig maar helaas voor de telecomproviders ziet iedereen dat dit fictief verlies is dat iedereen met een beetje verstand doorziet. Het gaat namelijk om het verschil in winst ten opzichte van voorgaande jaren. Ze maken dus minder winst maar dus nog steeds winst en helemaal geen verlies.
Zelfs ministers beweren elk jaar weer miljoenen te kost te komen maar geven ondertussen miljarden weg aan Griekenland, kinderbijslag voor kinderen in Turkije en Marokko, Aardbevingslachtoffers en wat al niet meer, allemaal van ons belastingsgeld. Clou van dit verhaal; Hoe harder ze roepen dat ze het zo slecht hebben hoe minder het geld nodig is en vaker wij dus te veel betalen voor een produkt of dienst.

madjo schreef:

Google betaalt al voor hun bandbreedte gebruik, overigens wat zou een eigenaar van een kleine site moeten betalen?
Ik denk dat T-Mobile nog maar even goed mag gaan nadenken hierover. Want het heeft ook gevolgen voor henzelf… stel dat Vodafone hetzelfde gaat doen, dan zouden ze in principe concurrenten als T-Mobile de toegang ontzeggen.

Joost Berghouwer schreef:

Centrale vraag of het wel of niet censuur is, is natuurlijk of er alleen gekeken wordt naar de hoeveelheid data. Ik kan me goed voorstellen dat T-Mobile geld vraagt voor diensten. Een netwerk is erg duur. Ik heb gehoord dat bedrijven als T-mobile en vodafone tot nu toe in Nederland nog geen cent verdiend hebben. Het lijkt me dan ook niet raar dat ze voor de meest dure diensen geld gaan vragen.

Het begint bijna als een kabelbedrijf te klinken: evengoed zou google geld aan t-mobile kunnen vragen omdat al die t-mobile klanten zomaar dataverkeer veroorzaken. Of omdat het kunnen bereiken van google (en youtube) de waarde van mobiel Internet bij t-mobile doet toenemen: zonder toegang tot google zou t-mobile een stuk minder klanten hebben.

Op de lange termijn gaat het volgens mij beter werken als de bittentransporteurs van deze wereld dat vooral goed zouden doen. Een goed argument in de amerikaanse discussie was dat de gemiddelde gebruiker tegenwoordig verwacht dat op elk apparaat met een webbrowser met toegang tot Internet facebook, twitter, myspace en google allemaal goed werken ongeacht wie op dat moment de toegang verleent.

BartJan schreef:

In de USa is deze discussie net weer een beetje weggeebt, maar nu komt ’t hier naar boven? Zucht, alles komt hier wat later is’t niet?

Wanneer beseffen die grote telco’s nu eens dat er al betaald wordt voro hun dienst, door ons, de klanten. Stem met je portomonnee is eigenlijk het enige advies.

Franc schreef:

Ik vin het best, ga ik wel naar vodafone of kpn wel even direct mijn abbo stoppen want ik had gewoon google toen ik het nam.

En nog een stapje verder dan #7
Rechter: “Meneer t-mobile ik zie dat via uw netwerk kinderporno/andere rommel te vinden is waarom heeft u dat niet gestopt?”

Anoniem schreef:

Als T-Mobile zich die rol wil toeëigenen dan zal de rechter het geen probleem vinden als Brein(brrr) vraagt om bepaalde sites te blokkeren.

T-Mobile is namelijk al daadwerkelijk aan het controleren op inhoud, dus kunnen ze ook (andere) sites blokkeren…

Anoniem schreef:

Poortwachter is misschien niet de juiste term voor ISP. Daarbij verwacht je dat deze juist wel bepaalt wie wat mag bezoeken.

Volgens mij zijn er twee strategieën mogelijk:

1. Google blokkeren. Zonder Google-toegang gaan alle T-Mobile-klanten er direct vandoor lijkt me.

2. Google vertragen. Bijna elke Nederlander heeft zeer veel ervaring met Google en zijn snelheid. Ik vraag me af aan wie de consument de schuld geeft als Google opeens langzaam is. Twijfelachtig of dit haalbaar is.

Jeroen schreef:

Gezien Google’s netwerk neutraliteit standpunt zal Google waarschijnlijk geen dollar betalen aan T-Mobile. Ook qua onderhandelingspositie staat Google erg sterk. Wie neemt er immers een T-Mobile abo als je er geen Google diensten mee kan gebruiken?

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter Robinett, maze, martijn planken, Randal Peelen, Harry van der Velde en anderen. Harry van der Velde heeft gezegd: RT @martijnplanken: T-MOBILE WIL WEBSITES LATEN BETALEN VOOR DOORGIFTE: http://bit.ly/ckx4JZ […]

Robert. schreef:

@Debora

Misschien niet direct, maar ik kan mij voorstellen dat google misschien meer reclame zal laten zien op de mobiele pagina’s.

Iets wat misschien weer dataverkeer oplevert, wat meer kosten, wat meer recl.. naja je ziet weer waar ik heen wil.

Verder is dit gewoon een gevalletje T-Mobile die zich heeft laten verassen door de populariteit van mobiel internet, net zoals voorheen gebeurde met veel kabel providers. De providers hebben toentertijd te snelheid teruggeschroefd tot het netwerk weer op orde was. Je kunt veel daarvan zeggen, maar ik heb dat liever dan diensten toegang ontzeggen.

Ot van Daalen schreef:

@Debora: dank voor je nuttige commentaar. Je hebt natuurlijk gelijk: het zal de gebruiker waarschijnlijk niet direct geld kosten, maar indirect zullen die kosten wel in rekening worden gebracht. Ik heb een kleine verduidelijking opgenomen in die paragraaf die hierover gaat.

Debora schreef:

“Google zal die kosten immers weer doorberekenen aan internetgebruikers”
Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Het hele businessmodel van Google is gericht op gratis diensten voor consumenten. Natuurlijk “betaal” je daar voor in de vorm van reclame overlast en privacy verlies. Maar centen zal dit je als consument niet gaan kosten. Voor Apple kan ik me wel voorstellen dat die gaat doorberekenen.
Dit los van de (on)wenselijkheid van de actie van T-Mobile.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WORD DONATEUR

Zoek in blog

MEEST GELEZEN

 1. Memes met uitsterven bedreigd
  24 maart 2017 / 12:00
 2. In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
  7 april 2017 / 13:29
 3. De dilemma's van digitalisering - 3/3
  23 maart 2017 / 18:22
 4. Stop de censuurmachine!
  27 maart 2017 / 08:02
 5. Het sleepnet: wat speelt er nu?
  31 maart 2017 / 16:58