• Menu

0 recente resultaten

Engeland tot inzicht: geen social media-blokkade?

Omdat social media gebruikt zouden zijn bij de rellen in London, lanceerde Engeland een social mediablokkade. Maar toen China de Engelse regering met die plannen feliciteerde, zal premier Cameron zich even achter zijn hoofd hebben gekrabt. Toch riep hij Twitter, Facebook en Blackberry op het matje. Met een verrassende uitkomst.

Een social mediablokkade is een onzalig plan. En is dan ook fel bekritiseerd, onder meer in een open brief van Open Rights Group, Amnesty International en Index on Censorship en anderen. Gelukkig lijkt de regering tot inkeer te zijn gekomen, zo schrijft The Guardian. Een woordvoerder van de regering liet weten dat een blokkade van de baan is:

“The discussions looked at how law enforcement and the networks can build on the existing relationships and co-operation to prevent the networks being used for criminal behaviour. The government did not seek any additional powers to close down social media networks.”

Een onderzoek van The Guardian naar 2.5 miljoen tweets stelt ook vraagtekens bij de suggestie dat Twitter een belangrijke rol heeft gespeeld bij vooraf plannen van de rellen. Een saillant detail van het onderzoek: 8% van de tweets ging over de coördinatie van het opruimen ná de rellen. Bekijk ook zeker eens de prachtige visualisatie van het Twitterverkeer tijdens de rellen.

De volgende vraag is natuurlijk: aan wat voor ‘co-operation’ zou de Engelse regering denken – zeker als die bedoeld is om rellen te voorkomen? Dit verhaal krijgt vast nog een vervolg.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag