Afbeelding gebaseerd op "Relax" van twicepix, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie

Weekendbuzz: onze favoriete Ted Talks

Weekend! Tijd voor ontspanning. Wij hebben een aantal boeiende, amusante en informatieve Ted Talks voor je op een rijtje gezet om de week mee af te sluiten. Dus leun achterover en laat je inspireren.

Rebecca MacKinnon komt in haar Ted Talk Let’s take back the internet met een boeiende analyse over het belang van het ontwikkelen van een digitaal netwerk waarin de burger centraal staat. Dit kan heel wat problemen met zich mee brengen. Vooral het vinden van de juiste verhouding tussen rechtshandhaving en veiligheid enerzijds en burgerlijke vrijheden, zoals de vrijheid van meningsuiting, anderzijds.

Ook Christopher Poole, oprichter van 4chan, heeft zo zijn ideeën over het behoud van een open internet. Poole legt in zijn Ted Talk uit waarom het behouden van anonimiteit daarbij essentieel is.

Zogenaamde filter bubbles kunnen ook een belemmering vormen in het bereiken van een open Internet. Wil jij weten wat je misloopt in jouw filter bubble? Bekijk dan de Ted Talk Beware online “filter bubbles” van Eli Pariser.

Tot slot bieden we je nog een battle of the Ted Talks aan. In de ene hoek vinden we Clay Shirky. Hij meent dat de structuur van het huidige internet het einde betekent van top-down controle van informatievoorziening. In de andere hoek staat Evgeny Morozov die de strijd aangaat met Shirky. Hij legt in zijn Ted Talk uit waarom de structuur van het huidige internet juist dictatoriale regimes in stand houdt. Bij wie van deze twee sluit jij je aan? En wat zijn jouw favoriete Ted Talks?

3 reacties

laat een bericht achter

Anonymous schreef:

Leuk.

Pieter Sterk schreef:

Uitstekende selectie. Dank daarvoor. En behalve ontspannend, ook verplichte kost voor iedereen die internetvrijheid serieus wil nemen.
De ontwikkelingen die Rebecca MacKinnon beschrijft zijn voor, laten we zeggen, de westerse democratieën met een open economie, de meest relevante. Voor het behouden van internetvrijheid gaan we ervan uit dat we bij de overheid e.d. moeten zijn, die wettelijke waarborgen moet leveren, en toezicht op de uitvoering. En dat moet ook
Maar de invloed van een paar bedrijven die groot zijn op of met behulp van internet, kon wel eens veel doorslaggevender worden. Iets wat een publieke zaak is, komt meer en meer in private handen. Zodat, als we niet uitkijken, algemene voorwaarden en de belangen van de aandeelhouder meer dan wetten gaan bepalen wat we kunnen doen en laten op internet. Facebook (en eigenlijk niets anders), voor al uw contacten. Google (en eigenlijk niets anders) voor alles wat u zoekt. Apple (er is nog keus) voor al uw zeer hippe en zeer gebruikersvriendelijke maar gesloten systemen. MasterCard en PayPal (en eigenlijk niets anders) voor al uw wereldwijde internetbetalingen.
Met als bijproduct dat je vaak niet echt meer baas bent over je eigen gegevens. Dat geeft niet, totdat het een keertje wel erg is. Iets om over na te denken. En iets om naar te handelen.

Alexander schreef:

Mijn favoriet is de talk van Sarah Silverman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WORD DONATEUR

Zoek in blog

MEEST GELEZEN

 1. Memes met uitsterven bedreigd
  24 maart 2017 / 12:00
 2. In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
  7 april 2017 / 13:29
 3. De dilemma's van digitalisering - 3/3
  23 maart 2017 / 18:22
 4. Stop de censuurmachine!
  27 maart 2017 / 08:02
 5. Het sleepnet: wat speelt er nu?
  31 maart 2017 / 16:58