Afbeelding gebaseerd op Thumbs up van .reid, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

Ophef om Like-button van Facebook

Pune mana pe Vasilica sa castigi masina mica

Bijna iedereen kent het: de Like-button van Facebook. Je vindt hem tegenwoordig op vrijwel elke website terug. Het probleem is alleen dat Facebook daarmee je surfgedrag ongevraagd kan tracken. Een groep Duitsers wilden hier wat aan doen en introduceerden een extra knop op hun site die voorkomt dat Facebook je surfgedrag ongevraagd kan volgen. Geen verrassing: Facebook liket deze nieuwe tool niet zo.

Het probleem van de Like-button
Behalve dat de button je de mogelijkheid biedt met 1 muisklik jouw interesses te delen met je Facebook-vrienden, geeft het Facebook en adverteerders een heleboel informatie over jou. In het artikel ‘Facebook tracks and traces everyone: Like this!‘ van Arnold Roosendaal uit november 2010 wordt aangetoond dat Facebook hier wel heel ver in gaat. Zelfs als je de Like-button niet aanklikt, maar wel sites bezoekt waar de button aanwezig is, wordt jouw surfgedrag door cookies opgeslagen. Dit gebeurde tot voor kort ook als je geen Facebook-profiel had.

Een recenter onderzoek van de Christian Schneider laat zien dat er wel schot in de zaak zit. Facebook heeft de instellingen zodanig veranderd dat een gebruiker zonder een Facebook-account, die bovendien geen Facebook-pagina’s heeft bezocht, niet door de Like-button gevolgd wordt. Als je echter wel een Facebook-pagina hebt bezocht of je hebt een Facebook-profiel, blijft tracking door het Amerikaanse bedrijf een feit.

Volgens de Independent Centre for Privacy Protection (ULD) in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein is de Like-button in strijd met Duitse privacy wetgeving. Thilo Weichert van de ULD meent dat de Like-button op illegale wijze een profiel van internetgewoonten van individuen samenstelt. De ULD wil de Like-button daarom verbieden in de deelstaat.

Oplossing? Nog een button
De Duitse website Heise kwam met een oplossing: een knop waarbij je zelf met een muisklik eerst toestemming moet geven om de Like-button zichtbaar te maken, een zogenaamde two-click like button. Pas vanaf dat moment kan Facebook jouw websitebezoek volgen door middel van cookies die aan de knop verbonden zijn. Dit geldt overigens ook voor de knop van Twitter en Google +. Deze tool is gratis te downloaden.

Andere oplossingen
Deze oplossing van Heise zou heel goed werken als alle websites bij de Like-Button deze mogelijkheid zouden bieden. Aangezien het nog niet zo ver is, biedt ShareMeNot een goed alternatief. Deze Firefox add-on voorkomt dat jouw surfgedrag wordt gevolgd door derde partijen op websites, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn.

Het lijkt er niet op dat Facebook veel gaat veranderen aan het tracken op sites met de Like-knop. Het is dus aan te raden oplossingen zoals die van Heise goed in de gaten te blijven houden.

15 reacties

laat een bericht achter

[…] 2010 ontstond er ophef over de ‘vind-ik-leuk-knop’ van Facebook. Uit een onderzoek bleek toen dat het bedrijf niet […]

[…] 2010 ontstond er ophef over de ‘vind-ik-leuk-knop’ van Facebook. Uit een onderzoek bleek toen dat het bedrijf […]

Johnny schreef:

NOU MENSEN, ik ben het hier niet helemaal mee eens hoor xd…

[…] Lees verder bij Bits of Freedom […]

Eleonora van der Kroef schreef:

Recent was ik op Facebook geplaatst en ik had al ca. 20 vrienden verzameld (bekenden). Totdat een vriend mij een brief tegen de anti-homowet in Rusland via Facebook stuurde met het verzoek mee te tekenen. Dat heb ik gedaan. Daarna ben ik van Facebook afgegooid met de smoes dat de feedback niet goed was en dat ik me voor iemand anders heb uitgegeven.
Ik krijg wel steeds berichten over de e-mail: ken je die en die en die persoon? Die verwijder ik steeds. Ik probeer steeds weer aansluiting te krijgen, maar ik krijg iedere keer dezelfde vreemde opmerking.
Wat zou dat kunnen zijn ?

wernardo weehousen schreef:

i like

wernardo weehousen schreef:

Hee you!!! How Yall doing?!!
I need some help!!
4 fun i designed this logo, gues what, they picked me out off a lot with an other ten designes,

The one with the most “i like” facebook rates wins 50 boxes with 12 golfballs with the logo on it…

It’s easy, search for Pin High Golftravel
on the left there is Foto’s (pictures)
than the picture that says Golfballenactie
than you’ll see the logo

If you reat it with a little tekst, you make a Dutchy happy!!

Daphne van der Kroft schreef:

En lees ook dit stuk op Tweakers: Facebook blijft gebruikers ook na uitloggen nog volgen. ‘ Facebook kan zijn gebruikers blijven volgen ook al zijn die gebruikers van de sociale-netwerksite uitgelogd. Alleen het consequent verwijderen van alle Facebook-cookies of het weigeren van third-party-cookies zou dit verhinderen.’ http://tweakers.net/nieuws/76992/facebook-blijft-gebruikers-ook-na-uitloggen-nog-volgen.html

Nico schreef:

De Ghostery plugin is behalve voor FireFox ook voor Opera beschikbaar:
https://addons.opera.com/en/addons/extensions/details/ghostery/0.9.2/?display=en

Bert schreef:

@Wouter, dank voor de verwijzing naar Tweakers, die doen het inderdaad ook mooi. Je moet het wel één keer uitzetten, maar dan staat ie ook voor volgende pagina’s uit. Netjes.

Nadeel van het uitzetten van die social media sharing buttons is natuurlijk wel dat het killing is voor je SEO en dat website owners daarom terughoudend zullen zijn om ze standaard uit te zetten. Je wil natuurlijk wel hoog eindigen in de zoekresultaten wil je teruggevonden kunnen worden en Google heeft social media als referentie hoog staan in de prioriteiten die meetellen aan je ranking in de zoekresultaten. Een site als Tweakers die dus bekend is onder de doelgroep en voor een groot gedeelte dus toch al wel bezocht zal worden zal er dus minder “pijn” van hebben dan sites die meer afhankelijk zijn van vindbaarheid via Google.

Wouter schreef:

Tweakers.net loopt ook voor op dit gebied, al ben ik teveel leek om precies te begrijpen hoe het werkt. Overigens hadden ze bij Tweakers ook vrij snel Facebook aan de lijn om te checken hoe dat nou zat met een alternatieve like-button… gezellig :)

Erwin schreef:

Goh dpi kan hierop wordem gebaseerd, scheelt de overheid weer aan kosten. Ze gaan onze privacy toch wel de nek omdraaien. ShareMeNot ???? lol ShameOnYou zou beter zijn.

Hans schreef:

Voor Firefox heb je de plugin ‘Ghostery’. Deze schakelt ze ook uit, plus nog een heleboel meer. Je kunt ook websites op een whitelist zetten en bepaalde services juist niet blokkeren.

Best handig en lekker anoniem!

Suzanne van Duijn schreef:

Vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WORD DONATEUR

Zoek in blog

MEEST GELEZEN

 1. Memes met uitsterven bedreigd
  24 maart 2017 / 12:00
 2. In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
  7 april 2017 / 13:29
 3. De dilemma's van digitalisering - 3/3
  23 maart 2017 / 18:22
 4. Stop de censuurmachine!
  27 maart 2017 / 08:02
 5. Het sleepnet: wat speelt er nu?
  31 maart 2017 / 16:58