• Menu

0 recente resultaten

Datalek: Incassobureau lekt lijst wanbetalers

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken alweer uitgebreid. Een procederende Telfort-klant heeft van een incassobureau ongevraagd een lijst met ruim 1.000 wanbetalers toegestuurd gekregen.

De Telfort klant kreeg de lijst toegestuurd nadat hij om een verklaring van schuldovername had gevraagd aan het incassobureau GGN. De naam, het adres, mobiele telefoonnummer, geboortedatum en hoogte van de schuld van 1.243 wanbetalers stonden in het document.

Een woordvoerder van GGN verklaart dat het niet mogelijk was de privéinformatie omtrent vorderingen per cliënt apart toe te sturen, aangezien deze allen tezamen in één Excel-bestand staan.

Telfort heeft het incassobureau GGN er op aangesproken. Ook heeft Telfort de procederende klant verzocht de lijst met gevoelige persoonlijke informatie niet te publiceren.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag