Afbeelding gebaseerd op ACTA Demonstration 11. Februar 2012 in Wien van Wolfgang Illmeyer (licentie: CC BY-NC 2.0)

Simone Halink

5 april 2012 17:08
Door Simone Halink

ACTA
Digitaal Delen
Open Internet

Commissie publiceert vraag aan Hof over ACTA

Eerder maakte de Commissie bekend dat zij het Europese Hof van Justitie om een oordeel over het omstreden ACTA-verdrag wil vragen. Op 5 april heeft de Commissie eindelijk bekend gemaakt wat zij precies aan het Hof wil vragen. Verandert dat iets? Nee, en het Europees Parlement laat zich gelukkig niet afleiden door deze politieke manoeuvres.

We hebben er veertig dagen op moeten wachten, en de vraag is dan ook een beetje een anticlimax. De uiteindelijke vraag van de Commissie aan het Hof is namelijk: “is ACTA in overeenstemming met de verdragen van de Europese Unie, in bijzonder het grondrechtenhandvest?“. Maar dat is niet alles: de Commissie deed ook een oproep aan het Europees Parlement om het oordeel van het Hof te respecteren en niet tijdens de procedure al te stemmen over ACTA.

Het is te hopen dat het Europees Parlement zich niet door deze oproep laat verleiden. Er is geen reden om het oordeel van het Hof af te wachten: ACTA is onwenselijk, zelfs als het Hof de vraag van de Commissie positief beantwoordt. De verwijzing naar het Hof is dan ook alleen een vertragingstactiek.

Vooralsnog gaat het Europese Parlement gelukkig ook niet mee in dit verzoek: vorige week heeft het Europees Parlement een voorstel om vragen over ACTA aan het Hof te stellen weggestemd. Leden van het Europees Parlement gaven tegelijkertijd aan dat ze zo snel mogelijk over ACTA willen stemmen. Volgens de huidige planning zal dat in juni zijn.

Wil je ook iets doen tegen ACTA? Zet 9 juni alvast in je agenda: dan worden er grote demonstraties tegen ACTA gepland.

3 reacties

laat een bericht achter

outa schreef:

Hey guys, will there be a demonstration in Amsterdam? Haven’t seen anything so far.

Tim Toornvliet schreef:

@Alex, klopt! Onze laatste update over ACTA vind je hier: https://www.bof.nl/2012/05/01/acta-de-week-van-24-27-april-samengevat/ Het blijft in ieder geval nog spannend!

Alex Mulder (Webmaster SP Schagen) schreef:

De info is inmiddels wat verouderd. Lees : http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/19/europese-verwerping-acta-nog-geen-gelopen-race

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WORD DONATEUR

Zoek in blog

MEEST GELEZEN

 1. Memes met uitsterven bedreigd
  24 maart 2017 / 12:00
 2. In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
  7 april 2017 / 13:29
 3. De dilemma's van digitalisering - 3/3
  23 maart 2017 / 18:22
 4. Stop de censuurmachine!
  27 maart 2017 / 08:02
 5. Het sleepnet: wat speelt er nu?
  31 maart 2017 / 16:58