• Menu

0 recente resultaten

Drie weken na PRISM: alle onthullingen op een rijtje

Drie weken geleden luidde Edward Snowden de klok over de grootschalige afluisterpraktijken van de NSA. En tussen de blog van zijn vriendin, de echte reden waarom hij opeens naar Hong Kong vertrok en andere onzin leek het ons handig om de onthullingen op een rijtje te zetten.

  • Op 7 juni publiceerde The Guardian het nieuws dat ze geclassificeerde documenten had ontvangen die het PRISM-programma beschreven. PRISM is een grootschalig, geheim programma waarmee de NSA toegang heeft tot gegevens bij de negen meest gebruikte websites van de wereld (Google, Yahoo!, Facebook, Skype, Apple, Youtube, Microsoft, Paltalk en AOL messenger).
    Uit de documenten blijkt dat niet alleen email, VoIP en foto’s kunnen worden opgevraagd, maar ook “special requests” —dus nog veel meer. En dat betekent dat de NSA via PRISM praktisch toegang heeft tot gegevens van een groot deel van de internetters. Hoe dit technisch gezien gebeurt is overigens niet geheel duidelijk.
  • Op 11 juni publiceerde The Guardian vervolgens over Boundless Informant, een programma met een goedgekozen naam waarmee de NSA bijhoudt in welke landen er hoeveel communicatiedata wordt opgevangen en opgeslagen.
  • Diezelfde dag lekte een oudgediende van de AIVD aan de Telegraaf dat de Nederlandse geheime dienst gebruik maakt van informatie uit PRISM.
  • Op 20 juni werd vervolgens bekend dat Skype een intern programma heeft, genaamd Chess, om geheime diensten Skype-gesprekken te laten afluisteren.
  • Eén dag later werd vervolgens bekend hoe de Britse geheime dienst GCHQ op grote schaal internationale glasvezelverbindingen aftapt en de inhoud hiervan drie dagen kan opslaan. Deze glasvezelverbindingen worden voor zowel telefonie als internet gebruikt, en de data wordt gedeeld met de NSA. Dit betekent dat ook verkeer van uit Nederland dat via Engeland loopt wordt afgeluisterd en opgeslagen. Dit programma staat bekend onder de codenaam “Tempora”.
  • En Snowden? Snowden probeert politiek asiel te krijgen, want de Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

 

De vraag is nu: wat is de volgende duistere onthulling van Snowden. Wat denk jij?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag