Afbeelding gebaseerd op cats are reading a book van Catunes (licentie: CC BY-NC-SA 2.0)

Ton Siedsma

14 december 2013 10:00
Door Ton Siedsma

Algemeen
De Week

De week in 375 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: woedende rants op Reddit, filmpjes van katten, de vakantiefoto’s van je ex… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 300 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

• …een bijeenkomst in Brussel over internationale handelsverdragen bijgewoond. Deze handelsverdragen kunnen een grote beperking op onze grondrechten gaan vormen en onze democratische besluitvorming ondermijnen. Je gaat nog veel van ons horen over dit onderwerp.

• … een langverwachte uitspraak over de bewaarplicht geanalyseerd. De Advocaat-Generaal heeft een advies uitgebracht voor het Europees Hof over de vraag of de bewaarplicht niet in strijd is met het Europees Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie.

• … ons gericht op de Europese verkiezingen. De verkiezingsprogramma’s van politieke partijen gaan binnenkort vastgesteld worden en de programma’s kunnen op het gebied van digitale burgerrechten nog wel een aantal hoognodige verbeteringen gebruiken.

Het nieuws van de week:

Geheime diensten infiltreren online games
Het blijkt uit gelekte documenten van Snowden dat de geheime diensten online werelden, zoals World of Warcraft en Second Life, geïnfiltreerd hebben om radicaliseringen op te merken en informanten te werven.

Transparantierapporten mogen worden gepubliceerd
We voeren al een tijd campagne om het publiceren van transparantierapporten over het aantal opvragingen van persoonsgegevens door opsporingsdiensten te bevorderen. Deze week heeft staatssecretaris Teeven bevestigd dat bedrijven dit ook mogen doen zonder dat ze daardoor de wet overtreden. Dat is goed nieuws!

Toetje: 3 must-reads voor het weekend

• De NSA gebruikt commerciële cookies om verdachten te kunnen volgen en identificeren. Hoe en waarom ze dat doen lees je bij de Washington Post.

• Vraag je je al maanden af wat Bitcoin nou precies is? Volgens Bruce Schneier is dit de beste uitleg van het Bitcoin-protocol op het web. En als Schneier het zegt is het waar.

• We waren al een tijdje fan van de zeer leesbare analyses op het blog Top Level Communications. Nu legt Peter Koop – de man achter het blog – op de Correspondent uit op wat voor manieren de NSA onze data allemaal onderschept.

0 Reacties

laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WORD DONATEUR

Zoek in blog

MEEST GELEZEN

 1. Memes met uitsterven bedreigd
  24 maart 2017 / 12:00
 2. In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
  7 april 2017 / 13:29
 3. De dilemma's van digitalisering - 3/3
  23 maart 2017 / 18:22
 4. Stop de censuurmachine!
  27 maart 2017 / 08:02
 5. Het sleepnet: wat speelt er nu?
  31 maart 2017 / 16:58