De Week

Vier tips voor de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

De Week
01 augustus 2016
Sinds vandaag is Aleid Wolfsen de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Hij zal het vast druk krijgen. Daarom geven we hem bij zijn aantreden alvast vier tips mee.

1. Wees een privacyvoorvechter
De vorige voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft zich altijd opgesteld als publieke voorvechter van het recht op privacy. Daarmee keek de AP niet alleen naar de letter, maar ook naar de geest van de wet. We hopen dat de nieuwe voorzitter eenzelfde opstelling zal hebben.

2. Investeer in techneuten en technische kennis
Van de ongeveer zeventig 70 fte zijn er op dit moment bij de AP 3 mensen met een technische achtergrond in dienst. Het scherp handhaven van de bescherming van persoonsgegevens vergt tegenwoordig een diepe technische expertise. Aangezien het voor een toezichthouder onverstandig is om technisch onderzoek uit te besteden zal de AP moeten investeren in meer eigen technische capaciteit.

3. Ondersteun individuele burgers
Op dit moment hebben burgers niet het idee dat ze met individuele problemen bij de AP aan kunnen kloppen. Het is ook niet helder op welke manier de AP de verschillende problemen op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens prioriteert. Kan de AP met een tip-formulier zonder feedbackmechanisme wel een goed beeld krijgen van de daadwerkelijke schaal van een bepaalde problematiek? Hoe zorgt de AP ervoor dat burgers zich gehoord voelen en individuele problemen daadwerkelijk melden? Het zou goed zijn als de AP de komende jaren burgers directer kan ondersteunen, bijvoorbeeld door middel van strakke handhaving van het inzage- en correctierecht.

4. Pleit voor meer budget en mankracht
Tot slot is het budget en de mankracht van de AP onvoldoende voor haar taakstelling. Met iets meer dan 8 miljoen euro en iets meer dan 70 fte kan de AP na het aannemen van de Europese privacyverordening onmogelijk haar taken volledig en effectief uitvoeren. Het is de verantwoordelijkheid van de politiek om de toezichthouder met voldoende middelen uit te rusten. Hopelijk lukt het de voorzitter om de regering duidelijk te maken dat bij een groeiende taakstelling ook een groeiende begroting hoort.

Bij deze willen we ook Jacob Kohnstamm bedanken voor zijn inzet voor privacy in de afgelopen twaalf jaar. We hebben zijn betrokkenheid bijzonder gewaardeerd. We wensen Aleid Wolfsen eenzelfde productieve tijd toe.

  1. Hans Draad

    Weer een benoemde elite bestuurder met een sukkelverleden in plaats van een vakkundige gekozen voorvechter. Weinig hoopvol deze regent.

    • m. weijers

      old boys netwerk , ons kent ons. wie benoemd wie in deze functie en op welke vaardigheden wordt deze keuze gemaakt ?

      Is deze vacature publiek geweest ?

  2. Wil Post

    Als burgemeester van Utrecht registreerde hij de gegevens van honderden prostituees, terwijl de Eerste Kamer daarvoor had gewaarschuwd. Risico op onveiligheid zou daardoor toenemen.Hij sloot ook nog de beveiligde werkruimten van ruim 300 vrouwen, vanwege mogelijke mensenhandel. Op dit moment kunnen vrouwen al drie jaar niet meer in een ruimte (aan het Zandpad) werken met bed, bad en beveiliging. Sommige vrouwen betalen nu 2x meer om te kunnen werken, een aantal wordt een bankrekening geweigerd, sommigen zijn hun werk in loondienst kwijt geraakt en anderen hebben ook nog eens geen woning meer. Hopelijk heeft de heer Wolfsen nu wel goede adviseurs.

  3. Burgerrechtenvereniging Vrijbit

    Na ruim 10 jaar vruchteloze pogingen ondernomen te hebben om vanuit het Meldpunt Misbruik ID-plicht en Burgerrechtenvereniging Vrijbit het CBP-nu AP ertoe aan te zetten om DAADWERKELIJK op te komen voor de bescherming van onze fundamentele rechten op privacy en lichamelijke integriteit, moeten we helaas constateren dat deze toezichthouder het veelvuldig heeft af laten weten.
    Zo gaf men goedkeuring aan de wet die de invoering van slimme meters voor gas-en elektriciteit verplicht zou stellen (2008), trad niet effectief op tegen de invoering van biometrie en gebruik van RFID-chips voor paspoorten en ID-kaarten en Burger Service Nummer (2006) het EPD ( 2008) vingerafdrukregistratie in 2009. Van de goedkeuring die men hechtte aan de gedragscode van de zorgverzekeraars oordeelde de rechtbank Amsterdam zelfs dat deze in flagrante strijd was met het EVRM (2013)
    Inmiddels kunnen we met recht stellen dat de AP niet alleen haar taak verzaakt, maar vaak zelfs contraproductief werkt. De situatie is inmiddels zo dramatisch dat meerdere NGO’s ( waaronder Vrijbit) rechtszaken moeten voeren tegen de toezichthouder omdat deze weigert uitvoering te geven aan handhaafverzoeken, zoals die om een eind te maken aan de verplichte aanlevering van alle medische gegevens van de gehele bevolking aan de Nederlandse Zorg autoriteit. Voor info over de verwerking en uitlevering van ook jouw medische gegevens via deze DIS databank zie: https://www.vrijbit.nl/dossiers/dossier-gezondheidszorg/item/1034-%E2%80%98vrijbit-in-actie-tegen-het-dis-overheidsdatabank,-met-alle-medische-gegevens-van-nagenoeg-de-hele-bevolking-moet-worden-stopgezet.html
    NB Lid worden van Burgerrechtenvereniging Vrijbit is een manier om ervoor te zorgen dat Vrijbit, zowel namens haar leden als vanuit oogpunt van algemeen belang, kan blijven opkomen voor het recht op privacy, vrije communicatie en toegang tot informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.