stempotlood - Pixabay - door LeoNeoBoy

Helma de Boer

23 februari 2017 11:55
Door Helma de Boer

Transparantie
Verkiezingen 2017

Stem wijzer met de juiste kieswijzer

De verkiezingen staan voor de deur. De politiek heeft veel invloed op jouw privacy en internetvrijheid. Er zijn een aantal kieswijzers die duidelijk maken hoe de verschillende partijen over deze onderwerpen denken. Die zetten we voor je op een rijtje. Er is ook één kieswijzer die we afraden als je internetvrijheid wilt meenemen in je overwegingen.

Bits of Freedom heeft in het verleden zelf ook een aantal keer een Digitale Vrijheidswijzer gemaakt. Voor deze verkiezingen zijn er goede andere aanbieders, dus wij kunnen met een gerust hart onze energie in andere dingen stoppen.

Wil je jouw belangen op het gebied van privacy en surveillance meemen in je stem, probeer dan deze stemwijzers:

Privacystemwijzer
Aan de hand van tien stellingen bepaal je welke partij het beste bij jouw mening over privacy past. Het sterke aan deze wijzer is dat deze steeds, na je antwoord, extra uitleg geeft over de actuele situatie over dat onderwerp. De veertien partijen die de afgelopen maanden in de peilingen minimaal een zetel hebben behaald, zijn in de stemwijzer opgenomen.

Freedomvote
De stemwijzer van Freedomvote laat zien welke partij het beste bij je past in relatie tot de onderwerpen vrijheid, technologie en politiek. Hoewel de site niet de meest gebruiksvriendelijke stemwijzer is, zetten de vragen je wel aan het denken.

Stemgedrag in het verleden biedt eventueel garanties voor toekomst
De twee laatstgenoemde stemwijzers leggen niet zozeer jouw antwoorden vast, maar laten zien hoe de partijen zich de laatste tijd hebben gedragen, hoe ze hebben gestemd. Dit geeft een schat aan extra informatie, want er komen onderwerpen voorbij waar jezelf waarschijnlijk niet over had nagedacht. Via watstemthetparlement.nl kun je je eigen onderwerp zoeken (bijvoorbeeld ‘privacy’) en vervolgens zien over welke moties, amendementen en wetsvoorstellen er is gestemd en wie voor of tegen was. Partijgedrag.nl geeft  inzicht in hoe partijen over maar liefst 103 moties rondom privacy hebben gestemd. Daarnaast is er op die site ook een kieswijzer te vinden.

Lezenswaardig in relatie tot het stemgedrag van partijen is de analyse van Bart de Koning in de Correspondent over welke partij haar beloftes over privacy het meest heeft waargemaakt.

Toch maar niet stemwijzer.nl
Stemwijzer.nl is weliswaar de bekendste en meestgebruikte, maar juist die noemen we liever niet in het rijtje. Dat kwam in eerste instantie al door hun cookiebeleid: via de site werd bezoekersgedrag namelijk gevolgd via tracking-cookies, totdat de toezichthouders ACM en AP ProDemos dwongen daarmee te stoppen. Dat is dus gelukkig aangepast. Maar dan nog … dat ProDemos het zelf niet zo nauw neemt met de privacy verklaart niet waarom er geen privacy/surveillance-gerelateerde vraag bij de stemwijzer.nl zit. Het lijkt ons onbestaanbaar dat dit punt niet aan bod komt, terwijl de digitale ontwikkelingen keihard gaan.

Vind jij dat ook raar? Stuur dan een mail aan Stichting ProDemos met de vraag: “Hoezo zit er geen privacy-/surveillance-gerelateerde vraag bij de stemwijzer.nl?” of stel de vraag via Twitter of Facebook. Wij zijn benieuwd naar hun antwoord.

12 reacties

laat een bericht achter

cees van eldijk schreef:

In de verschillende kieswijzers (alsook in de politieke programma’s) wordt het onderwerp technologie vrijwel uitsluitend gebruikt voor de digitale fantasiewolk, waarin wij al onze communicatieprocessen voorstellen zich af te spelen . . . . In zijn oorspronkelijke betekenis is/was het begrip technologie: “toepassen van combinatie van vakmanschap en wetenschap . . . om via steeds complexere oplossingen (fabricageprocessen) te komen met natuurlijk . . . het daartoe nodige onderwijs en onderzoek”
Anders gezegd: zonder staal geen verhaal . . .

Johan schreef:

Waarom zou ik op een partij gaan stemmen die vervolgens zijn/haar eigen bevolking als onbetrouwbaar aanmerkt en deze via o.a. data-sleepnet constructies gaat volgen.

Nee hoor, ik geef mijn stem alleen aan iemand die ik vertrouw, maar die ook mij vertrouwt.

Dus alweer geen stem van mij dit jaar.

Tara schreef:

Johan, daar past wel degelijk een partij bij, namelijk de Piratenpartij. Zijn fel tegen sleepnet en zeggen: “Als je je systeem baseert op vertrouwen in plaats van wantrouwen, dan kun je een hoop bureaucratie en controles schrappen.”

Een nieuwe partij. Misschien een kans geven?

Michel schreef:

Alternatief voor de stemwijzer is de stemveelwijzer. Op deze site geef je een waardering aan de stellingen van de partijen over een bepaald onderwerp. Zo krijg je een veel genuanceerder beeld welke partij het beste bij je past.

Martijn schreef:

Dank voor deze tips. Het was me al opgevallen dat privacy in stemwijzer totaal geen issue is. Een naar mijn mening ook relevant actueel fenomeen in dit verband dat ik nog overal mis is het rekeningrijden. Op privacystemwijzer wordt GroenLinks voor mij getipt als nummer 1, maar met die partij krijgen we echt allemaal een Big Brother kastje in de auto. Dat laatste is kennelijk helemaal niet meer relevant in de discussie. Die wordt namelijk platgeslagen met alleen de vraag: Wat vindt u eerlijker: het gebruik van de auto belasten of het bezit ervan?

FreedomVoter schreef:

Jullie zijn deze vergeten: http://www.freedomvote.nl

Helma de Boer schreef:

Niet vergeten, maar toen we publiceerden stond er nog maar 1 partij op jullie lijstje. Dit ziet er goed uit: we zetten hem ertussen!

J'Kahla Rul schreef:

Antwoord van ProDemos op mail:

Het korte antwoord is omdat we op grond van wat de partijen er in hun programma’s over zeggen, en de hoeveelheid aandacht die dit onderwerp in de media krijgt, geconcludeerd hebben dat dit niet één van de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen is.

Er is evengoed een (niet door ons ontwikkelde) privacystemwijzer: https://www.privacystemwijzer.nl/.

Hans de Zwart schreef:

Dank voor het vragen!

Mario schreef:

De stemwijzer kan beter stemdommer genoemd worden. Als je je stemgedrag laat afmeten aan de beloften en de gewenste antwoorden, dan kom je bedrogen uit. Kijk maar eens of die verkiezingsprogramma’s overeenkomen met hun “prestaties” van de afgelopen jaren. Vooral de twee grote partijen list en bedrog maken zich daar schuldig aan.

Kea schreef:

Bedankt voor de tip over Partijgedrag.nl . Ik begrijp niet waarom Stemwijzer zo populair is.

Nico schreef:

Heel terecht dat jullie de stemwijzer niet aanraden. Bij de stemwijzer is duidelijk te merken dat het er niet alleen om gaat dat zij jou informatie geven, maar dat jij hen informatie geeft. Het is een beperkt advies waar je niet veel wijzer van wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WORD DONATEUR

Zoek in blog

MEEST GELEZEN

 1. Memes met uitsterven bedreigd
  24 maart 2017 / 12:00
 2. In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
  7 april 2017 / 13:29
 3. De dilemma's van digitalisering - 3/3
  23 maart 2017 / 18:22
 4. Stop de censuurmachine!
  27 maart 2017 / 08:02
 5. Het sleepnet: wat speelt er nu?
  31 maart 2017 / 16:58