Disobedient Bird

Helma de Boer

13 maart 2017 09:29
Door Helma de Boer

Opmerkelijk

Ongehoorzaamheid als deugd, nomineer!

Onder het mom van “Je verandert de wereld niet door te doen wat je wordt gezegd” stelt Joi Ito, de directeur van het Media Lab van Massachusetts Institute of Technology (MIT), een prijs beschikbaar voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

Autoriteit ter discussie
Mensen die de regels breken voor het grotere goed, kunnen een prijs winnen van USD 250.000. De prijs is voortgekomen uit de wens om verantwoordelijke, ethische ongehoorzaamheid op een effectieve manier kunnen beschermen. Het idee is dat zo onze normen, regels en wetten kritisch onder de loep kunnen worden genomen. De achterliggende gedachte is het ter discussie stellen van autoriteit om uiteindelijk de hele samenleving te laten profiteren van de uitkomsten.

Risico’s
Om de prijs te kunnen winnen, moet de ontvanger persoonlijke risico’s hebben genomen om een positieve verandering voor de samenleving te bewerkstelligen. Denk aan mensen die zich inzetten voor wetenschappelijk onderzoek, burgerrechten, vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en de vrijheid tot innovatie.

Wie is ongehoorzaam genoeg?
Je kunt daarbij denken aan mensen zoals Martin Luther King, Rosa Parks, die weigerde haar plek in de bus af te staan, of bijvoorbeeld Sophie en Hans Scholl, die in nazi-Duitsland pamfletten tegen de regering verspreidden en daarvoor werden geëxecuteerd.

Als je het op internetvrijheid en privacy betrekt, kun je je afvragen wie ons moet beschermen tegen de volledig uit de klauwen groeiende surveillance. Klokkenluiders zoals Chelsea Manning en Edward Snowden hebben hun nek uitgestoken voor het grotere goed en betalen daar nu een hoge prijs voor. Het lijkt de wereld op zijn kop: Amerikaanse overheidsdiensten overtreden de wet, maar de degenen die dit aan de kaak stellen worden strafrechtelijk vervolgd.

Nomineer zelf iemand!
Wie zou deze eerste MIT Award for Disobedience moeten winnen volgens jou? Ook jij kunt iemand nomineren voor die award. Weet je niet wie je moet nomineren, doe dan inspiratie op via de MIT-site. Nomineren kan nog tot 1 mei 2017 en op 21 juli 2017 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Wie nomineer jij?

0 Reacties

laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WORD DONATEUR

Zoek in blog

MEEST GELEZEN

 1. Memes met uitsterven bedreigd
  24 maart 2017 / 12:00
 2. In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
  7 april 2017 / 13:29
 3. De dilemma's van digitalisering - 3/3
  23 maart 2017 / 18:22
 4. Stop de censuurmachine!
  27 maart 2017 / 08:02
 5. Het sleepnet: wat speelt er nu?
  31 maart 2017 / 16:58