Afbeelding gebaseerd op Denial van César Astudillo (licentie: CC BY-NC 2.0)

David Korteweg

20 april 2017 17:38
Door David Korteweg

Netneutraliteit

Niet-neutraliteit of netneutraliteit? Hoog tijd voor duidelijkheid

Het is een slechte dag voor netneutraliteit. De rechtbank Rotterdam gaat vandaag in een uitspraak lijnrecht in tegen de regering die eind vorig jaar nog duidelijk maakte dat iedere vorm van prijsdiscriminatie verboden is. Als de uitspraak tussen ACM en T-Mobile blijft staan, is netneutraliteit een dode letter. Nu is de toezichthouder (ACM) aan zet om in hoger beroep te gaan om uiteindelijk de Europese rechter de knoop te laten doorhakken.

Waar ging de zaak over?
Vorig jaar lanceerde T-Mobile een nieuwe dienst waarmee abonnees bepaalde muziekdiensten kunnen gebruiken zonder dat dit ten koste gaat van hun databundel. Deze zero-rating klinkt op het eerste gezicht leuk, maar druist in tegen een belangrijk principe van netneutraliteit: elke dienst moet onder dezelfde voorwaarden bereikbaar zijn.

Providers moeten zich niet als poortwachter bemoeien met de diensten die jij online wil gebruiken: al het verkeer moet op gelijke wijze, zonder discriminatie, behandeld worden. Op het moment dat T-Mobile sommige diensten gratis maakt en andere niet, dan zullen die andere natuurlijk minder gebruikt worden, zelfs als ze misschien zelfs beter zijn. Op dit moment staan bijvoorbeeld  de muziekstreamingdiensten van Apple en Google niet op het lijstje van T-mobile, maar diensten als Spotify en Tidal weer wel.

De Nederlandse regering en wetgever waren destijds kraakhelder: iedere vorm van prijsdiscriminatie is verboden op grond van de Europese netneutraliteitsregels. Om onnodige discussie te voorkomen werd dit ook in de Nederlandse wet vastgelegd. We riepen daarom de ACM op om op te komen voor jouw vrijheid en naleving van de netneutraliteitsregels af te dwingen. Dit deed ACM gelukkig ook.

Wat zegt de rechter?

Nu is er dus de uitspraak van de rechtbank Rotterdam. En die is op z’n zachtst gezegd teleurstellend. De rechtbank zegt, kort gezegd, dat de Europese netneutraliteitsregels geen algemeen verbod op prijsdiscriminatie bevatten. De Nederlandse wet die zero-rating verbiedt, is volgens de rechter niet in lijn met deze Europese regels.

ACM aan zet: laat de Europese rechter de knoop doorhakken

De rechtbank is zo zeker van haar zaak dat het heeft geweigerd om aan de hoogste Europese rechter uitleg te vragen over de interpretatie van de Europese netneutraliteitsregels. Daar valt echter veel tegenin te brengen. Het is nu aan de ACM om zich niet bij deze uitspraak neer te leggen en als toezichthouder op te komen voor de vrijheid van internetgebruikers. Zij kan tegen deze teleurstellende beslissing van de rechtbank in hoger beroep gaan en ervoor zorgen dat uiteindelijk de hoogste Europese rechter de knoop doorhakt. Het gaat hier namelijk om een kwestie die alle burgers in Europa aangaat. Dus ACM: wat zijn jullie van plan?

5 reacties

laat een bericht achter

Anoniem schreef:

jup. je benadeelt andere bedrijven. iedere vorm van discriminatie is binnen de E.U verboden. De overheid mag nationale bedrijven bijvoorbeeld ook niet of nauwelijks meer helpen, omdat dit de vrije internemarkt schaadt. Maar ik dacht dat een rechter in zo’n geval als deze wel verplicht is om een prejuridiciele vraag te stellen aan het hof van de E.U voor de uitleg over hoe iets geinterpreteerd moet worden.

Zguus schreef:

Begrijp jullie reactie niet, wat is er mis met gratis streamen van T-Mobile of gratis Formule 1 op Ziggo? Dat belemmert toch niet de netneutraliteit. Bepaalde diensten nìèt in rekening brengen is toch niet verkeerd. Het gaat niet om voorrang van een bepaalde vorm van digitaal verkeer in deze zaak.

Rik schreef:

Jawel, want je benadeelt de diensten waarvoor wèl data-kosten in rekening wordt gebracht.

Emiel schreef:

Een extreem voorbeeld om het duidelijk te maken: stel je voor dat de bundel extreem duur is per MB Alle data afkomstig van de (veelal grote, commerciele) partijen waar een deal mee gesloten is, kan je dan prima bekijken. Maar alle andere data gaat ten koste van de veel te dure bundel, en is praktisch niet te betalen. En dan bepaalt T-mobile wat de arme klant ziet, en wat niet.

Anoniem schreef:

Het probleem ligt bij de EU, die is er voor de corporaties, niet voor de mensen.
Tijd voor een alternatief netwerk / sneakernet?
Ik ga maar vast beginnen met het downloaden van belangrijke informatie van het Internet voor het te laat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WORD DONATEUR

Zoek in blog

MEEST GELEZEN

 1. Memes met uitsterven bedreigd
  24 maart 2017 / 12:00
 2. In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
  7 april 2017 / 13:29
 3. De dilemma's van digitalisering - 3/3
  23 maart 2017 / 18:22
 4. Stop de censuurmachine!
  27 maart 2017 / 08:02
 5. Het sleepnet: wat speelt er nu?
  31 maart 2017 / 16:58