• Menu

0 recente resultaten

Digitale vrijheid sinds vandaag in vocabulaire MinBUZA?

Hoe hangt de mensenrechten-vlag er in Nederland bij? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan een kort antwoord op deze vraag, en stuurt dit op eigen initiatief aan de Verenigde Naties. Bits of Freedom was bij een ‘interactieve dialoog’ tussen het Ministerie en maatschappelijke organisaties, en stelt vast: er is nog een hele lange weg te gaan.

De poging van Buitenlandse Zaken om nu al na twee jaar een ‘exacte tussenstand van zaken’ te geven op het terrein van ‘de meest fundamentele punten’ is op zich prijzenswaardig. Maar dat streven wordt in een paar pagina’s natuurlijk niet gehaald.

Tot verbazing van Bits of Freedom zei de officiƫle reactie van Nederland uit 2008 [PDF, 25.08.2008, punt 29] op de vierjaarlijkse evaluatie van de VN niets over digitale vrijheid. En ontbreken internet en ICT blijkbaar in het diplomatenvocabulaire. Bewaarplicht, aftappen, internetcensuur? Met geen woord genoemd.

Bits of Freedom heeft er tijdens de ‘interactief dialoog’ op 24 maart iets aan gedaan. Wij hebben in twee minuten in een ‘elevator pitch’ het belang van digitale vrijheid benadrukt, en vooral gewezen op de feiten, nu Nederland in de eerdere brief zelfgenoegzaam vaststelde dat onze anti-terrorisme wetgeving in lijn zou zijn met mensenrechtenverdragen:

Onze pitch lijkt succesvol. Misschien zal in de brief een paar zinnen worden gewijd aan digitale vrijheid. Een begin, zeker als je bedenkt dat Nederland vaak het braafste jongetje van de klas wil zijn, maar de hand niet in eigen boezem steekt. Bits of Freedom ziet uit naar de brief die rond 15 april verschijnt. Een eerste stapje op de lange weg die voor ons ligt.

De afbeelding is een bewerking van “The long road” van Corey Leopold, uitgebracht onder een Creative Commons Generic Attribution 2.0-licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag