Insert User: Wat we echt willen weten van startups

Europese privacyregels

Lobby-tomie, een kijkje achter de lobbyschermen

In Brussel werd jarenlang gewerkt aan een privacyverordening, die onze Wet bescherming persoonsgegevens gaat vervangen. Deze herziening was een unieke kans om er voor te zorgen dat jij zelf mag bepalen wat er met jouw gegevens gebeurt. Toen dit onderwerp voorlag in het Europees Parlement stak een ongeëvenaarde lobbystorm op van grote, vaak Amerikaanse, bedrijven (denk aan Facebook, Google, Amazon, eBay, Yahoo, Microsoft). Samen met andere Europese burgerrechtenorganisatiesLees hier meer over het internationale werk dat we doen binnen European Digital Rights (EDRiLees hier alle documenten die EDRi rondom de privacyverordening verzamelde) bood Bits of Freedom weerstand.

Dossierkasten vol. Het leek wel de burelen van de Belastingdienst anno 1987. Maar niets was minder waar: al dat papierwerk bevatte al jouw privacyrechten. We worstelden ons er doorheen om Europarlementariërs er van te overtuigen dat het grootste deel van de ruim 3000(!) voorgestelde wijzigingen (jargon: amendementen) slecht nieuws voor burgers betekenden. We moesten hen overtuigen van het feit dat datalekken echt gevaarlijk zijn en dus gemeld moeten worden. Dat het geen goed idee is om burgers zonder toestemming online te volgen en te profileren. En dat het belangrijk is om niet meer gegevens over mensen op te slaan dan noodzakelijk.

Op lobbyplag.eulobbyplag.eu zelf werkt niet meer, maar de twiter-account is nog wel zichtbaar maakten collega's een overzicht van parlementsleden die amendementen van industrievertegenwoordigers hadden overgenomenWe schreven hier deze blogpost over.

Maar wij zaten ook niet stil. Via privacycampaign.euLet op! Dit webadres is inmiddels niet meer door ons in gebruik hielpen een heleboel Europeanen hielpen ons het recht op privacy te beschermen door contact op te nemen met leden van het Europees Parlement.

 

De tekst die door het Parlement is aangenomen is niet perfect, maar zonder ons werk was het er veel minder goed aan toe geweest. Zo staat er bijvoorbeeld wel in dat bedrijven die de regels overtreden hele hoge boetes kunnen krijgen, tot een hoogte van maximaal 4 procent van de jaaromzet of 20 miljoen euro.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.