Sleepnet voor geheime diensten

Sleepnet voor geheime diensten

Hackwet voor de politie

In het kort, wat is er aan de hand?

De regering heeft een nieuwe wet geïntroduceerd waarmee de communicatie van grote groepen Nederlanders massaal kan worden onderschept door de geheime diensten. Of dat nu een telefoontje, appje of de online back-up van je foto's is, alles dat je online doet kan terechtkomen in het sleepnet van de geheime diensten.

De geheime diensten mochten voor deze nieuwe wet al een persoon en diens hele sociale omgeving tappen. Met de nieuwe wet die (hoogstwaarschijnlijk) per 1 januari 2018 in werking treedt, kunnen de diensten straks ook de communicatie van elke burger massaal onderscheppen zonder dat die burger daarvoor enige aanleiding heeft gegeven. Zo kan bijvoorbeeld alle communicatie uit een buurt waar een uitreiziger woont worden getapt of kunnen bijvoorbeeld alle Facebook-berichten uit een bepaalde stad worden onderschept en jarenlang worden opgeslagen.

Wat vindt Bits of Freedom?

Geheime diensten doen belangrijk werk, maar onze vrijheid komt in gevaar als ze een sleepnet over ons leggen.

In onze open en democratische samenleving hoort een sleepnet niet thuis. Een essentieel onderdeel van onze vrije samenleving is juist dat de communicatie van onschuldige burgers niet massaal door geheime diensten wordt onderschept zonder dat zij iets verkeerds doen. Dat principe wordt met deze wet overboord gegooid. En dat is erg. De wetenschap dat geheime diensten meeluisteren zorgt ervoor dat je wel twee keer nadenkt wat je zegt of deelt met anderen. Het leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende opvattingen die juist zo essentieel zijn voor een vitale democratische rechtsstaat

Dit zal de meest vergaande bevoegdheid zijn die de diensten ooit hebben gehad, en gaat zelfs verder dan wat Amerikaanse geheime diensten mogen. Deze nieuwe bevoegdheid vormt een ernstige inbreuk op onze privacy en vrijheid, terwijl de noodzakelijkheid en effectiviteit ervan niet is onderbouwd.

Wat kan jij doen?

De vorige wet voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) was verouderd en daarom deed de minister van Binnenlandse Zaken een voorstel voor een nieuwe wet. Wij maakten het makkelijk voor mensen om te reageren op de consultatie. Dat er grote weerstand was tegen het voorstel bleek wel uit het enorme aantal reacties: 1100 reacties, waarvan 557 publiek (inclusief een reactie van Bits of Freedom). Dit was een absoluut record voor consultaties.

Na de lancering van het definitieve wetsvoorstel lanceerden we samen met Free Press Unlimited en Internet Society Nederland (ISOC) de campagne GeenSleep.netGa nu naar GeenSleep.net

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel helaas op 11 juli 2017 aangenomenEen korte samenvatting van het debat en de stemming in de Eerste Kamer. De wet zal hoogstwaarschijnlijk ingaan per 1 januari 2018. Het sleepnet is dus een feit.

Momenteel zijn we onder leiding van PILPMeer informatie over de 'Public Interest Litigation Group' en in samenwerking met verschillende andere organisaties, aan het onderzoeken of en welke juridische mogelijkheden er zijn om het sleepnet aan te vechten.

GeenSleep.net

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.