• Menu

0 recente resultaten

T-Mobile mag doorgaan met schending netneutraliteitsprincipe

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelt opnieuw dat T-Mobile zich netjes aan de regels over netneutraliteit zou houden. Bits of Freedom vindt het oordeel van de toezichthouder kortzichtig en overweegt een stap naar de rechter.

Foto: Thomas Hawk

Bits of Freedom vindt dat als de gebruiker toegang tot het internet krijgt, de gebruiker toegang tot het héle internet moet krijgen. De gebruiker, en niet de internetprovider, moet bepalen wat die gebruiker op internet doet. Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom: “De redenering van de ACM gaat ongeveer als volgt: stel dat T-Mobile een rood logo als voorwaarde voor een voorkeursbehandeling stelt en T-Mobile die voorwaarde op alle aanbieders toepast, dan zou er geen sprake van discriminatie zijn. Maar dat daarmee alle aanbieders met een andere kleur logo worden achtergesteld negeert ze gemakshalve.”

Met haar beslissing ondermijnt de ACM het innovatieve karakter van het internet. “Het internet heeft een enorme positie in onze maatschappij verworven omdat elke computer, en daarmee elke dienst, voor elke gebruiker even makkelijk en zonder iemands goedkeuring bereikbaar was,” zegt Rejo Zenger. Dat unieke kenmerk wordt nu overboord gegooid. In heel Europa zoeken providers de grenzen van de nieuwe regels op: er is een enorme wildgroei aan abonnementen te zien. Providers zijn hard bezig het begrip “internettoegang” te herdefiniëren.

Bits of Freedom overweegt de beslissing van de toezichthouder bij de rechter aan te vechten. Dan zijn er twee scenario’s mogelijk: de rechter is het met ons eens en tikt T-Mobile en de ACM op de vingers of het wordt duidelijk dat de Europese regels moeten worden aangescherpt. In dat geval zal Bits of Freedom wederom strijden voor een effectieve bescherming van de vrijheid van de internetgebruiker.

Contact

  • Rejo Zenger, +31 6 39 64 27 38, rejo.zenger@bof.nl
  • David Korteweg, , +31 6 21 16 71 10, david.korteweg@bof.nl

Achtergrond: Wat ging hier aan vooraf?

Bits of Freedom maakt zich al meer dan zeven jaar sterk voor netneutraliteit. Nederland liep Europees voorop door in 2012 netneutraliteit in de wet te verankeren. Sinds eind 2015 gelden soortgelijke regels voor heel Europa. Sindsdien zoeken providers voortdurend de grenzen van die regels op. T-Mobile deed dat onder meer met het abonnement Datavrije Muziek. Al eerder oordeelde de ACM dat deze dienst in strijd was met de Nederlandse uitleg van die Europese regels. T-Mobile ging daarover naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. T-Mobile ging daarover naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. Bits of Freedom deed daarna een handhavingsverzoek, dat vervolgens werd afgewezen door de ACM. Vandaag besliste de ACM op ons bezwaar tegen die beslissing.

Achtergrond: netneutraliteit gaat over jouw vrijheid

Bits of Freedom vindt dat als je toegang tot het internet krijgt, je toegang tot het hele internet moet krijgen. Jijzelf, en niet jouw internetprovider, moet bepalen wat je op internet doet. Het klinkt als een mooi aanbod: onderweg op je telefoon naar Spotify luisteren zonder dat het ten koste gaat van je bundel. En op de korte termijn is het dat misschien ook. Maar als één of enkele diensten door providers goedkoper worden aangeboden dan concurrerende alternatieven, levert dat een oneerlijk voordeel op en wordt concurrenten en nieuwkomers een gelijke kans om op eigen verdienste klanten voor zich te winnen ontnomen.

Achtergrond: T-Mobile's Datavrije Muziek

T-Mobile's "Datavrije Muziek" is in strijd met het principe van netneutraliteit. T-Mobile doet dat met Datavrije Muziek, een abonnement waarbinnen muziekdiensten hun service kunnen aanbieden zonder dat dat ten koste van jouw bundel gaat. Maar de T-Mobile's abonnement werkt wel alleen met een kleine groep muziekdiensten. Dat komt omdat T-Mobile bepaalt wat een "legale muziekstreamdienst" is en bovendien allerlei eisen stelt aan de aanbieders. Als zo'n aanbieder daar niet in kan of wil meegaan, valt zij buiten de boot. Hoewel T-Mobile claimt dat elke dienst mee mag doen is de praktijk een stuk weerbarstiger: maanden na de introductie is slechts een kleine groep muziekdiensten aangesloten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag