Vacature: We zijn op zoek naar een nieuwe Communicatie Lead. Een internet-savvy media-expert die begaan is met onze burgerrechten. Iemand die doorlopend kansen ziet om onze boodschap op nieuwe, verrassende manieren uit te dragen.

Je bent in staat met slimme en strategische keuzes de communicatie van Bits of Freedom de komende jaren verder vorm te geven. Ons werk staat of valt bij goede communicatie, het is daarom essentieel dat je de vaak complexe materie helder kan uitleggen. Omdat je één van de gezichten van Bits of Freedom zal worden, is het ook van belang dat je vlot schrijft en goed kunt spreken.

Wat Bits of Freedom doet is belangrijk

We willen dat jouw privécommunicatie echt privé kan blijven, dat je de regie hebt over je data en profiel, dat je de baas blijft over je eigen apparaten en dat er een vrij en open internet is met toegang voor iedereen.

Met lobbywerk, campagnes, empowerment en zo af en toe een rechtszaak proberen we slecht overheidsbeleid en slecht gedrag van bedrijven tegen te houden en goed beleid en gedrag te stimuleren.

“Die lui staan aan de goede kant. Ze helpen onze persvrijheid bewaken.”

Sheila Sitalsing over Bits of Freedom

Onze thema's zijn elke dag wereldnieuws. Facebook wordt gebruikt om verkiezingen te manipuleren en Apple probeert haar iPhone ook voor de FBI veilig te houden. Overal laait de discussie op wat er wel en niet online gezet mag worden. Op basis van onze onafhankelijke juridische en technische expertise bepalen we positie en helpen we het debat verder. Netneutraliteit in Europa is voor een groot deel aan ons te danken, Nederlandse bedrijven zijn dankzij ons transparanter geworden over hoe ze met data omgaan en wij mobiliseren keer op keer het verzet tegen een overheid die al surveillerend steeds dichter bij komt. Heel Nederland ging naar de stembus over de Sleepwet en wij waren één van de partijen die zorgden voor een meerderheid die 'Nee' stemde.

Dit ga je doen

 • Je bent verantwoordelijk voor het maken en (deels) uitvoeren van onze communicatiestrategie. Dat betekent dat je in overleg met onze experts de boodschappen rondom onze dossiers vormgeeft (het frame bepaalt), onze doelgroepen identificeert en definieert, en dat je daar de juiste middelen bij vindt en inzet.
 • Je schrijft toegankelijk over onze onderwerpen op ons blog en redigeert de bijdragen van je collega's. Daarmee ben je verantwoordelijk voor de tone of voice van onze website. Je vindt gastbloggers en begeleidt ze bij hun werk.
 • Jij bepaalt hoe onze sociale media eruitzien en wat daar wordt gedeeld. Je zorgt, samen met stagiairs en de rest van het team, er voor dat we frisse informatie blijven delen.
Previous
 • De mobiele wasstraat
 • De Big Brother Awards
 • Privacy Café
 • Neske Beks op de Big Brother Awards
 • Publiek in de Stadsschouwburg, Big Brother Awards 2015 (vormgeving: Since Today)
 • De sleepnet livestream
 • Onze podcastserie: Insert User
 • Chaos Computer Congress
 • Bevrijd je telefoon
 • 12 uur livestreamen vanuit een hotelkamer
 • Bevrijdingsfestival
Next

En hier nog even de dingen op een rijtje waarvan we denken dat het handig is als jij je erin herkent

We denken dat de volgende eigenschappen goed zouden passen:

 • Je hebt minimaal 2 jaar relevante ervaring met het maken van een communicatiestrategie, het professioneel schrijven en redigeren van tekst en het inzetten van sociale media.
 • Je hebt een vlotte pen en schrijft en spreekt foutloos Nederlands.
 • Je houdt van het internet en snapt de internetcultuur.
 • Je bent tussen de 32 en 40 uur per week beschikbaar.
 • Ons werk gaat heel Nederland aan. Omdat we het belangrijk vinden dat onze teamsamenstelling de diversiteit van de maatschappij weerspiegelt, gaat bij gelijke geschiktheid de voorkeur naar een vrouw en/of naar kandidaten met een biculturele achtergrond.

Bij ons werken

We zijn een idealistisch, klein en jong team dat hard werkt om het internet in Nederland vrij te houden. Samen willen we de meest professionele ngo van Nederland zijn (en dus niet stoffig en suf). Je collega's zijn ontwerpers, juristen, techneuten, een literatuurwetenschapper, een theatermaker en een gymleraar/filosoof. We zijn een platte organisatie met weinig hiërarchie en veel ruimte voor eigen initiatief. Er wordt verwacht dat je zelfstandig je doelstellingen bepaalt en een eigen planning maakt.

Ons kantoor zit op één van de meest charmante plekken van de stad: het Prinseneiland. Het is midden in het centrum (je kunt vanaf Amsterdam CS komen lopen) en toch is het er heel erg rustig. Tegenover ons zit een meubelmaker en om de hoek een yogaschool. We lunchen elke dag samen, zodra het warm genoeg is buiten in ons eigen mini-tuintje.

“De mooiste dagen zijn die waar we met zijn allen keihard werken aan meer vrijheid, bijvoorbeeld bij de Big Brother Awards.”

Inge Wannet (werkt sinds begin 2015 bij Bits of Freedom)

We willen dat je alles hebt om je werk goed te kunnen doen. Dat betekent dat je een eigen vaste werkplek krijgt en een eigen laptop waarmee je kunt werken vanaf waar het je uitkomt. Reiskosten naar Amsterdam vergoeden we uiteraard ook.

Je werktijden zijn flexibel. Begin je graag heel vroeg dan is dat prima, maar als je liever eerst gaat sporten of de kinderen naar school moet brengen, dan is dat uiteraard ook geen probleem. Verder bepaal je helemaal zelf wanneer je op vakantie gaat en kun je op de officiële feestdagen doorwerken om op andere dagen juist vrij te kunnen zijn. We gebruiken de salarissschalen van de Rijksoverheid om je salaris te bepalen. Je wordt, afhankelijk van je ervaring, ingeschaald op een trede binnen schaal 10.

Bij Bits of Freedom word je onderdeel van een groot netwerk. Honderden experts en vrijwilligers zetten zich regelmatig voor ons in. We hebben goede banden met kennisinstellingen zoals het Instituut voor Informatie Recht van de UvA en het Rathenau instituut en creatieve organisaties werken graag voor en met ons. KesselsKramer maakte voor ons een campagne en Van Lennep ontwierp onze website. We spelen een belangrijke rol binnen EDRi, het Europese netwerk van digitale burgerrechtenorganisaties.

Je wilt solliciteren? Leuk!

Je kunt je sollicitatie vóór maandag 6 augustus sturen naar hans.dezwart@bof.nl.

We zijn geïnteresseerd in je CV en in jouw antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom wil je bij ons werken?
 • Waarom ben jij de ideale kandidaat voor deze functie?
 • Op welk resultaat ga je het meest trots zijn na je eerste zes maanden als Communicatie Lead bij ons?
 • Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Referenties zijn (nog) niet nodig.

Als je nog vragen hebt over de vacature of werken bij Bits of Freedom dan kun je contact opnemen met Hans de Zwart (+31 6 2185 6845, hans.dezwart@bof.nl) of Evelyn Austin (+31 6 2689 5124, evelyn.austin@bof.nl).

Wat 'huiswerk' over Bits of Freedom

Meer weten over ons werk en waarom we het zo belangrijk vinden? Check:

Vier mensen rondom een set computers

Onze podcast: Insert User

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.