Sleepnet voor geheime diensten

Hackwet voor de politie

Doe-het-zelf

In het kort, wat is er aan de hand?

Om criminelen op te kunnen sporen wil de politie kunnen inbreken op elke computer en telefoon in Nederland en laat daarmee onze achterdeuren wagenwijd openstaan voor criminelen. Dat willen ze doen via foutjes in de software; een soort openstaande achterdeuren die niet in één specifiek apparaat zitten, maar in alle zelfde type apparaten.

Wat vindt Bits of Freedom?

Zo wil de politie Nederland veiliger maken, maar ze maken het juist onveiliger. De politie krijgt er namelijk belang bij om openstaande achterdeuren op een kier te laten staan om verdachten te kunnen hacken. Gebruik jij bijvoorbeeld hetzelfde type telefoon als een verdachte? Dan blijft jouw achterdeur dus ook openstaan. En die kan niet alleen worden gebruikt door de politie, maar ook door criminelen.

Veel gestelde vragen

Hoe word ik onveiliger als het hackvoorstel er komt?
Op twee manieren. Ten eerste heeft de politie er belang bij dat achterdeurtjes open blijven staan en jij dus gevaar loopt. Zouden ze daar echt misbruik van maken? Ja, dat kan zomaar het geval zijn. Zo sluit de politie bijvoorbeeld niet uit dat ze antivirusbedrijven vraagt om je computer onveilig te houden. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Klaas DijkhoffLees hier de brief van staatssecretaris Dijkhoff naar de Kamer stuurde. Ten tweede is de kans groot dat de Nederlandse overheid onbekende kwetsbaarheden gaat inkopen. Daarmee houdt zij een schimmige marktBekijk de aflevering van Tegenlicht waarin ze de markt van Zero Days onderzoeken in stand die gebaat is bij jouw onveiligheid. Kortom, als de politie belang krijgt bij openstaande achterdeuren is het hek van de dam. En daar worden we allemaal niet veiliger van.

Waarom wil de politie kunnen hacken?
De politie zegt zelf dat er vier problemen zijn bij het opsporingswerk:
1) Versleuteling van communicatie, 2) het gebruik van (openbare) wi-fi netwerken waardoor verdachten ‘kwijtraken’ 3) het toegenomen gebruik van de cloud en 4) het achterhalen van iemands locatie (zie vanaf pagina 8 in de memorie van toelichting op het voorstelHier vind je die memorie van toelichting).

Op welke apparaten zou de politie dan kunnen inbreken?
Op elk apparaat dat mogelijk kan worden aangesloten op het internet. Dus niet alleen laptops, tablet en smartphones, maar ook over zelfrijdende auto’s, smart watches, slimme apparaten in huis en zelfs pacemakers. En alle apparaten waarvan we ons nu niet eens kunnen voorstellen dat we die in de toekomst krijgen.

Kan de politie zonder hackvoorstel wel z’n werk goed doen?
Wij denken van wel, om twee redenen. Ten eerste zegt de politie meer gegevens nodig te hebben, terwijl de politie nooit eerder in de geschiedenis toegang had tot zoveel gegevens van burgersTechcrunch schreef daar een goed artikel over. We communiceren immers steeds meer online, en al die gegevens zijn al door de politie bij bedrijven op te vragen. Ook is er heel veel wat we zelf online zetten, denk aan Facebook en TwitterHier schreven we eerder een blogpost over. Daar kijktOver hoe de politie op twitter meeleest de politie ook al op. Ten tweede zijn er landen waar de politie niet mag hacken, omdat de regeringen van die landen van mening zijn dat de politie ook op andere manieren zaken kunnen oplossen.

Wat kan jij doen?

De Tweede Kamer heeft inmiddels voor deze wet gestemd, maar die partijen hebben de kleinst mogelijke meerderheid in de Eerste Kamer. Dus de vraag is nu wat die gaat doen. Het wetsvoorstel wordt daar binnekort behandeld. Dus als je nu ook iets wilt doen kan je jouw favoriete Eerste Kamerleden uit de commissie Veiligheid & JustitieHier vind je alle Eerste Kamerleden uit de commissie Veilighied & Justitie mailen, zij gaan hierover. Wacht niet te lang, want ze gaan het snel behandelenHier vind je hoe ver de Eerste Kamer al is met de behandeling van het voorstel.

Previous
Next

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.